Tancar

Notícies

07/12/2018
Informe Biocat 2017: el millor de la bioregió de Catalunya
La bioregió de Catalunya és una referència internacional tal com ho demostra el conjunt de dades presentades aquesta setmana a l’informe 2017 de Biocat, l'organització que impulsa l'ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya.

El sincrotró ALBA forma part d’aquest ecosistema, en particular amb la seva línia de llum XALOC que permet la determinació de l’estructura de les proteïnes, etapa important en el desenvolupament de nous fàrmacs.

A finals de 2017, la bioregió acollia 1.060 empreses (una nova empresa creada cada setmana) que facturaven 17,8 mil milions d’euros (creixement mitjà anual del 2,4 % entre 2000 i 2016), 89 entitats de recerca, 58.000 treballadors, etc.
Retrobeu totes aquestes dades i molt més a l’informe 2017 descarregable aquí.
 
30/11/2018
El Barcelona Synchrotron Park compromès amb el creixement sostenible
Aquesta setmana, el govern català ha presentat el llibre “Catalunya Futur Verd” que recull les conclusions i ponències del cicle de jornades de treball i reflexió sobre com determinar les bases d’un creixement econòmic sostenible.

Crear riquesa econòmica al servei de la societat i al mateix temps preservar el capital natural, és a dir, el valor econòmic dels serveis oferts gratuïtament per la natura, forma part dels reptes d’un creixement que ha de ser sostenible o no serà, i el Barcelona Synchrotron Park hi aporta la seva contribució.

En aquest camp, el Parc, que cal esmentar que té el segell Business & Biodiversity de la Comissió Europea, ja ha realitzat tot un seguit d’actuacions com els passos per a la fauna, les caixes-nius per a ocells insectívors que permeten controlar les plagues, les cunetes verdes que depuren les aigües de la carretera o els convenis amb els pagesos per treballar adequadament els camps de conreu del corredor verd o de les parcel·les que queden per comercialitzar.

El dossier complet que descriu totes les actuacions del Parc en matèria de conservació de la natura, restauració ecològica i suport a la biodiversitat es troba disponible aquí.
 
23/11/2018
Astrònoms liderats per l'IEEC revelen una súper-Terra freda al voltant de l'estrella de Barnard
Tal com es va comentar la setmana passada a la notícia relacionada amb l'important descobriment realitzat per investigadors del CRAG  (Centre de Recerca Agrigenòmica) , el valor més gran que ofereix el Barcelona Synchrotron Park (BSP) a les seves empreses és el seu entorn.

Aquest està constituït d’un dens teixit empresarial i dels centres de recerca punters del seu soci, la Universitat Autònoma de Barcelona, que inclouen el CRAG o l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Un equip internacional d'astrònoms dirigit per Ignasi Ribas de l'IEEC i l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC) acaba de trobar un planeta candidat en òrbita al voltant de l'estrella de Barnard.

L’estrella de Barnard és l’estrella solitària més propera al Sol i la segona després del sistema estel·lar triple d’Alfa Centauri. L’equip ha necessitat 18 anys d’observacions combinades amb noves dades obtingudes amb el caçador de planetes CARMENES, un espectrògraf situat a Calar Alto (Espanya), i altres instruments.

Els astrònoms han obtingut evidència significativa d’un planeta, amb una massa tres vegades més gran que la de la Terra, que orbita l’estrella nana roja cada 233 dies. Aquests resultats, publicats la setmana passada a la revista Nature, situen la súper-Terra a prop de l’anomenada “línia de gel” de la seva estrella, fet que suggereix que probablement sigui un món gelat.

Vídeo aquí.
16/11/2018
Investigadors del CRAG descobreixen com generar plantes més resistents a la sequera
El valor més gran que ofereix el Barcelona Synchrotron Park a les seves empreses és el seu entorn constituït d’un dens teixit empresarial i dels centres de recerca punters del seu soci, la Universitat Autònoma de Barcelona, d’on ens ha arribat darrerament un descobriment particularment valuós publicat a la prestigiosa revista Nature Communications.
 
Un equip de recerca del CRAG liderat per la investigadora Ana Caño-Delgado ha aconseguit plantes més resistents a la manca d’aigua mitjançant modificacions genètiques.
És la primera vegada que s’obté una planta amb més resistència a l’estrès hídric sense que aquest fet vagi en perjudici del creixement.
Els investigadors ja estan treballant per passar de la planta model Arabidopsis thaliana, utilitzada en aquest estudi, a cereals i espècies hortícoles.

Més informació: aquí
 
08/11/2018
Manifest de Barcelona: per a una diplomàcia científica i tecnològica de ciutat
“El 2025, les 600 majors economies urbanes produiran el 65 % del creixement econòmic mundial. El 2050 gairebé el 70 % del planeta serà urbà. Les ciutats s’erigeixen com a nous epicentres de la innovació, transformant l'escena internacional i sobrepassant els límits dels estats-nació. S'han convertit en els escenaris pioners en l’ús de les tecnologies emergents, pilots del canvi científic i actors diplomàtics independents”.

Aquest paràgraf forma part de la introducció del "Manifest de Barcelona / Per a una diplomàcia científica i tecnològica de ciutat" presentat el 6 de novembre passat durant el llançament de la iniciativa SciTech DiploHub que pretén fer de Barcelona la primera ciutat en implementar una estratègia científica i diplomàtica.

Una de les missions consisteix en consolidar Barcelona com a capital d'innovació. Amb les seves dues instal·lacions científiques singulars que són el Barcelona Supercomputing Center i el Sincrotró ALBA, Barcelona forma part d'aquestes ciutats que ofereixen a l’ecosistema empresarial i d'R+D les eines per innovar i créixer.

La primera actuació del SciTech DiploHub s’adreçarà a la diàspora SciTech: consistirà a aprofitar el proper període de Nadal per començar a identificar, reunir i capacitar la comunitat de científics i enginyers de Barcelona i antics alumnes dels centres de recerca i universitats de la ciutat actualment ubicats a l'estranger: aquesta diàspora pot ajudar a identificar pràctiques i oportunitats i atraure públics més amplis de tot el món.

Bons vents a la iniciativa SciTech DiploHub!
 
02/11/2018
Envasos alimentaris? També, ALBA!
Dos experiments molt recents duts a terme al sincrotró ALBA ens recorden una vegada més com ALBA pot ser útil per desenvolupar nous productes, en aquest cas, en el sector dels envasos alimentaris.

Investigadores del departament de Seguretat i Conservació dels Aliments de Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) estan buscant formes més sostenibles de produir envasos d'aliments amb propietats mecàniques i químiques adequades. Investiguen, més concretament, biopolímers que poden obtenir-se a partir de biomassa, com les algues.

Les científiques han analitzat com a l'agregar diferents espècies de microalgues es poden modificar les propietats dels biopolímers basats en midó. Durant el procés, han estat realitzant experiments a la renovada línia de llum NCD-SWEET del Sincrotró ALBA, dedicada a la difracció no cristal·lina. Els resultats mostren que la microalga d'espirulina és una alternativa prometedora per reemplaçar part de la matriu de midó de blat de moro dels biopolímers.

D’altra banda, l'empresa Samtack, un fabricant de coles i adhesius especialitzats en el sector de les arts gràfiques i l'envasat, ha desenvolupat un nou sistema flexible multicapa, en col·laboració amb la Universidad de Zaragoza i la Universidad Complutense de Madrid, que conté nanopartícules de seleni i és capaç d'augmentar la vida útil dels aliments absorbint els radicals lliures.

Les mostres estudiades al Sincrotró ALBA van consistir en diferents preparacions de laminats plàstics de nanopartícules de seleni i solucions per a verificar la quantitat de seleni elemental i altres estats d'oxidació de seleni en cada mostra. Els resultats obtinguts van proporcionar a Samtack informació molt rellevant per millorar la síntesi del nou sistema flexible de múltiples capes.

Cal esmentar que Samtack ha accedit a ALBA gràcies al projecte europeu CALIPSOplus que ajuda les PIME a fer servir fonts de llum com les dels sincrotrons. Oberta fins el 21 de desembre, una  convocatòria d’aquest programa permet sol·licitar un finançament en aquesta línia.

Més informació sobre aquests dos experiments: aquí i aquí
 
1 2 3 4 5 6