Tancar
02/06/2021
El Parc de l’Alba a la publicació de l’OMS sobre reurbanització de sòls contaminats
L’Oficina Regional a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) acaba de publicar l’article “Urban redevelopment of contaminated sites: a review of scientific evidence and practical knowledge on environmental and health issues (2021)”.
 
La publicació és fruit d’un projecte en què ha participat el Parc de l’Alba (la zona empresarial del qual constitueix el Barcelona Synchrotron Park). Es tracta d’un estudi emmarcat dins el Programa d’Avaluació d’Impacte en Salut i Medi Ambient del Centre Europeu de Medi Ambient i Salut de l’OMS.

El projecte se centre en l’estudi de l’evidència científica, la revisió de casos pràctics i l’anàlisi de processos d’avaluació d’impacte (AAE, AIA, AIS, HHRA, HBM*) amb relació a la remediació i posterior reutilització d’espais contaminats. L’objectiu fonamental és aportar eines i coneixements que ajudin als ens locals a millorar la gestió de la reurbanització d’antics emplaçaments contaminats, rehabilitant aquests sòls, que són una oportunitat per a un desenvolupament urbà sostenible reduint l’ocupació d’espais naturals o inalterats.

En aquest projecte de l’OMS, el Parc de l’Alba ha aportat la seva experiència amb la restauració d’Àrids Catalunya, una antiga argilera de 4 ha que es troba dins el perímetre del Parc. Explotada fins als anys setanta i omplerta amb diferents tipus de residus, bàsicament restes de construcció, inclòs amiant, aquesta argilera transformada en abocador no controlat representava un problema per al medi ambient i la salut.

El 2010, l’argilera va ser restaurada i seguidament reurbanitzada. Actualment, el recinte està totalment restaurat i reforestat, amb un mirador i nous camins senyalitzats per a un ús públic, i, des del 2012, forma part oficialment del corredor verd del Parc de l’Alba.

* (AAE, Avaluació Ambiental Estratègica; AIA, Avaluació d’Impacte Ambiental; AIS, Avaluació d’Impacte en Salut; HHRA, Human Health Risk Assessment; HBM, Health Biomonitoring)

 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6