Tancar
03/11/2020
Catalunya, capdavantera a Europa en ciències de la vida i la salut; el sincrotró Alba contribueix a aquest lideratge.
Catalunya té una posició líder a Europa en ciències de la vida i la salut, segons l'estudi de referència en aquest ecosistema presentat al darrer mes de setembre, l'Informe BioRegió 2020 de Biocat (entitat que coordina i promou aquest sector a la regió).

El sincrotró Alba, icona del nostre parc, contribueix a aquest lideratge en qualitat d’instal·lació científica de primer nivell (juntament amb el superordinador MareNostrum del BSC-CNS i el Centre Nacional d’Anàlisi del Genoma CNAG-CRG) dedicada a la recerca i al desenvolupament tecnològic d’avantguarda en el camp de les ciències de la vida i la salut, entre d’altres. A tall d’exemple, el sincrotró permet obtenir imatges d’alta resolució i contrast, en 2D i 3D, de mostres biològiques, com ara cèl·lules, i sondejar la seva estructura interior (vegeu fotografia).

Catalunya concentra més del 50 % de la indústria farmacèutica espanyola, és seu de cinc de les més grans empreses del sector (Almirall, Esteve, Ferrer, Grífols i Uriach) i d’importants multinacionals globals com l’estatunidenca Amgen. Empreses com Roche Diagnostics, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Sanofi o Novartis hi han establert els seus centres de producció i innovació. Aquesta regió acull més de 1.200 empreses de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut, eminentment biotec i farma, de digital health i tecmed. El sector representa el 7,3 % del PIB català, el segon en facturació després de l'automòbil, i ha crescut de manera sostinguda des del 2010.

D’altra banda, Catalunya compte amb 89 centres científics, tècnics i de recerca capdavanters que treballen en les indústries de la salut, el benestar i les ciències de la vida. També té hospitals de renom internacional que duen a terme treballs innovadors en diferents àmbits mèdics, com l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Quiron, etc.

Biocat assenyala que aquest any s’ha produït un nou rècord d’inversió: 120 M€ en el que portem de 2020, superant ja el total aconseguit el 2019. El capital risc amb participació internacional s’ha incrementat un 67,1 % i sobrepassa per primer cop els 50 M€. De fet, recordem que, segons fDi Markets, Catalunya es manté des del 2016 com la millor regió del sud d’Europa per a la inversió estrangera.
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6