Tancar
02/10/2020
Entra en funcionament la barrera hidràulica de Can Planas
El Parc de l’Alba —la zona empresarial del qual s'anomena Barcelona Synchrotron Park— preveu  una xarxa de zones verdes (la meitat de la superfície total del Parc) amb un emblemàtic corredor biològic i també una futura àrea residencial.

Un antic abocador, anomenat Can Planas, ubicat a les zones verdes del Parc, està en fase de remediació amb una primera actuació, una barrera hidràulica que ha entrat en funcionament el 23 de setembre passat.

L’abocador de Can Planas és un conjunt de cubetes d’una antiga argilera reblerta, entre les dècades dels 70 i els 90, per residus de diversa tipologia. Ocupa un total de 18 hectàrees i un volum de 2,45 milions de m3. L’any 1995, va ser clausurat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que, des d’aleshores, s’encarrega de la fase de postclausura. El document disponible aquí explica tot el seguit d’actuacions dutes a terme per fer d’aquest espai malmès, un nou i gran espai verd saludable.

Sobre la base de les actuacions proposades pels dictàmens hidrogeològic i de gasos i l’anàlisi quantitativa de riscos, l’AMB ha executat l’obra de la barrera hidràulica que ha de minimitzar l’entrada d’aigua neta subterrània a l’abocador, reduint així la sortida de lixiviats aigües avall i pel dren de Can Planas (vegeu l’esquema que il·lustra la notícia).

La proposta de funcionament de la barrera hidràulica va ser consensuada i validada per l’ACA (Agència Catalana del Agua) en una resolució disponible aquí de data 9/07/20. Aquesta resolució requereix la creació d’un grup de treball amb capacitat de decisió que supervisarà el seu bon funcionament. En formen part d’aquest grup de treball tècnics de l’AMB, l’ACA, l’ARC (Agència de Residus de Catalunya), l’Ajuntament de Cerdanyola i el propi Consorci que gestiona el Parc.

La posada en funcionament de la barrera hidràulica s’ha realitzat seguint el protocol establert i validat per l’ACA que incorpora també un protocol d’arrencada i aturada del bombament en funció dels valors mesurats dels nivells freàtics, la conductivitat elèctrica i el control analític complet de l’aigua subterrània.

Aquesta actuació és el primer pas per a la millora de l’entorn de l’abocador de Can Planas, que seguirà amb la instal·lació d’una capa de segellat superficial, entre d'altres actuacions de millora, i la posterior i definitiva implementació del Parc de la Plana del Castell. El reciclatge de sòls desenvolupant noves zones verdes en condicions de seguretat i salut per als ciutadans i el medi ambient juga un paper central en la governança sostenible del sòl com a recurs natural estratègic i es troba dintre dels objectius del 7è Programa d'Acció del Medi Ambient de la Unió Europea.
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6