Tancar
16/09/2020
Del biogàs al biometà i del biometà a la xarxa de gas: comencen les obres!
El Parc de l’Alba, la zona empresarial del qual anomenem Barcelona Synchrotron Park, gestiona al mateix temps un espai dedicat a una futura àrea residencial i un conjunt de zones verdes (la meitat de la superfície total del Parc) amb un emblemàtic corredor biològic d’1 km d’amplada.

En aquest espai verd, entre el 2007 i el 2011, es va utilitzar una antiga argilera, anomenada Elena, com a dipòsit controlat de bales de residus procedents del rebuig de l’Ecoparc de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Des de la clausura del dipòsit, s’extreu el biogàs produït, resultat de la descomposició de la matèria orgànica present als residus, mitjançant un sistema de captació i es crema en unes torxes, evitant la seva emissió a l’atmosfera.

Per aprofitar el metà, present en aquest biogàs en una concentració significativa de prop del 60 %, l’empresa energètica Naturgy va dissenyar un projecte pioner a Espanya: la instal·lació d’una planta pilot anomenada d’upgrading per filtrar el biogàs i recollir-ne el metà, i d’una planta d’injecció que eleva la pressió d’aquest últim, que anomenem biometà, i l’injecta a la xarxa de distribució de gas natural present al Parc. La planta d’upgrading utilitzarà tecnologies de separació per membranes, un sistema que consisteix en la separació física del CO2 i el CH4 (metà) en funció de la mida de les seves respectives molècules.

Després d’haver obtingut tots els permisos de les administracions i enllestit l’etapa de licitació, Naturgy acaba d’iniciar la construcció de les dues plantes esmentades que es preveu que comencin a funcionar a principis de l’any vinent.
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6