Tancar
10/02/2020
Amb Solar Orbiter, SENER s'apropa a una estrella
Aquest matí, la missió Solar Orbiter de l'Agència Espacial Europea (ESA), en col·laboració amb la NASA, s’ha enlairarat des de Cap Canaveral (EUA). En aquests moments, la nau ja està viatjant cap al Sol per captar, per primera vegada, imatges dels seus pols nord i sud.

Per poder pronosticar les ràfegues de vent solar que, de vegades, colpegen amb violència la Terra amb el risc de pertorbar els nostres sistemes de comunicacions i, en el pitjor dels casos, posar en perill els astronautes, es necessita un model precís del camp magnètic global del Sol. Les imatges dels pols que podrà captar Solar Orbiter, des de la seva posició privilegiada fora del pla eclíptic, permetran millorar els models existents.

Però dissenyar aquest satèl·lit és tot un repte: a tall d’exemple, quan el satèl·lit es trobi en el punt de màxima proximitat al Sol de tota la seva òrbita, els equips exterior arribaran a temperatures de funcionament de l'ordre de 400ºC i en els punts de l'òrbita de màxima llunyania del Sol, aquestes temperatures seran inferiors a -100ºC...

SENER forma part d'aquesta aventura científica i tecnològica aportant diferents elements de la missió.  Aquest grup d'enginyeria i tecnologia ocupa 2.300 persones distribuïdes en 18 països i té la seva seu catalana al Barcelona Synchrotron Park, on l'activitat aeroespacial és important. De fet, la missió Solar Orbiter representa la major adjudicació en la història espacial de l'empresa, que ha treballat paral·lelament en cinc contractes diferents, com el subsistema de les antenes de comunicació o un suport desplegable que porta 4 dels 10 instruments del satèl·lit.

Per a més informació sobre la contribució de SENER: aquí

 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6