Tancar
29/10/2019
L’ICN2 participa en la revolució quàntica
Estem vivint una revolució quàntica basada en tecnologies que utilitzen el comportament molt poc intuïtiu de la matèria i la llum i les seves interaccions a escala dels àtoms i fotons, un comportament que la mecànica quàntica, aquesta branca de la física nascuda a principis del segle XX, sap descriure.

Dos sectors particularment concernits per aquesta revolució són la comunicació i la computació. En el primer cas, la tecnologia quàntica ja permet establir comunicacions totalment segures. Pel que fa al segon, en fase de desenvolupament, la singularitat dels comportaments individuals dels àtoms pot permetre noves maneres de fer càlculs i oferir així potències de càlcul fenomenals, fins i tot, impossibles de manera clàssica.

En aquest context, ACCIÓ, l’agència del govern de la Generalitat per a la competitivitat empresarial, ha publicat molt recentment un informe elaborat en col·laboració amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) sobre les potencialitats de Catalunya en aquest sector. Esmentarem aquí que dels 6 centres d’R+D identificats que treballen en el desenvolupament de les tecnologies quàntiques, 3 són al campus de la UAB, el soci del Barcelona Synchrotron Park: el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Pel que fa a l’ICN2, s’ha anunciat recentment que està expandint la seva col·laboració amb la xarxa mundial de laboratoris Microsoft Quantum Lab, una xarxa de centres especialitzats que treballen en tots els aspectes del desenvolupament de l’ordinador quàntic, des de la física fonamental fins al disseny de noves eines de programari per explotar al màxim el potencial de la computació quàntica.

El Grup de Nanoscòpia Electrònica Avançada de l’ICN2, dirigit pel prof. ICREA Jordi Arbiol, aportarà la seva experiència en microscòpia electrònica i espectroscòpies per realitzar mesuraments i anàlisis de la complexa estructura i de les propietats físiques de nanofils d’un nou tipus que podrien permetre avançar en el desenvolupament d’aquests ordenadors quàntics.
 

Més notícies

16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa 02/06/2021 El Parc de l’Alba a la publicació de l’OMS sobre reurbanització de sòls contaminats
1 2 3 4 5 6