Tancar
25/01/2019
L’expertesa del sincrotró ALBA al servei del disseny d’altres infraestructures científiques
L'1 de gener de 2019, es va llançar el projecte europeu BEATS (BEAmline per tomografia a SESAME) amb l'objectiu de dissenyar, construir i posar a punt una línia de llum per tomografia de raigs X al sincrotró SESAME (Jordània), el primer laboratori de font de llum a l'Orient Mitjà (els membres de SESAME són Xipre, Egipte, Iran, Israel, Jordània, Pakistan, Palestina i Turquia).
 
Liderat per l'ESRF, el sincrotró europeu (França), BEATS involucra les principals infraestructures de recerca a l'Orient Mitjà (SESAME i l'Institut de Xipre) i 7 sincrotrons europeus, inclòs ALBA.
 
Actualment, hi ha dues línies de llum instal·lades a SESAME, s'està instal·lant una tercera i adquirint components per a una quarta; BEATS serà la cinquena línia de llum, dedicada a la tomografia. Avui dia, hi ha un gran interès per part de les comunitats científiques del patrimoni cultural i l’arqueologia per aquest tipus de línia de llum. El projecte també explorarà aplicacions en ciències ambientals i de materials lligades a indústries de la regió.
 
D'altra banda, la col·laboració Future Circular Collider (FCC), en què també participa ALBA, ha presentat el seu informe de disseny conceptual (CDR) per ser publicat, un extens document que presenta les diferents opcions per a un gran col·lisionador circular (100 km) que succeiria al LHC (27 km), a hores d’ara en funcionament al CERN sota la frontera francosuïssa (veure imatge), i que podria ampliar significativament el nostre coneixement de la matèria i l'univers.
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6