Tancar
02/11/2018
Envasos alimentaris? També, ALBA!
Dos experiments molt recents duts a terme al sincrotró ALBA ens recorden una vegada més com ALBA pot ser útil per desenvolupar nous productes, en aquest cas, en el sector dels envasos alimentaris.

Investigadores del departament de Seguretat i Conservació dels Aliments de Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) estan buscant formes més sostenibles de produir envasos d'aliments amb propietats mecàniques i químiques adequades. Investiguen, més concretament, biopolímers que poden obtenir-se a partir de biomassa, com les algues.

Les científiques han analitzat com a l'agregar diferents espècies de microalgues es poden modificar les propietats dels biopolímers basats en midó. Durant el procés, han estat realitzant experiments a la renovada línia de llum NCD-SWEET del Sincrotró ALBA, dedicada a la difracció no cristal·lina. Els resultats mostren que la microalga d'espirulina és una alternativa prometedora per reemplaçar part de la matriu de midó de blat de moro dels biopolímers.

D’altra banda, l'empresa Samtack, un fabricant de coles i adhesius especialitzats en el sector de les arts gràfiques i l'envasat, ha desenvolupat un nou sistema flexible multicapa, en col·laboració amb la Universidad de Zaragoza i la Universidad Complutense de Madrid, que conté nanopartícules de seleni i és capaç d'augmentar la vida útil dels aliments absorbint els radicals lliures.

Les mostres estudiades al Sincrotró ALBA van consistir en diferents preparacions de laminats plàstics de nanopartícules de seleni i solucions per a verificar la quantitat de seleni elemental i altres estats d'oxidació de seleni en cada mostra. Els resultats obtinguts van proporcionar a Samtack informació molt rellevant per millorar la síntesi del nou sistema flexible de múltiples capes.

Cal esmentar que Samtack ha accedit a ALBA gràcies al projecte europeu CALIPSOplus que ajuda les PIME a fer servir fonts de llum com les dels sincrotrons. Oberta fins el 21 de desembre, una  convocatòria d’aquest programa permet sol·licitar un finançament en aquesta línia.

Més informació sobre aquests dos experiments: aquí i aquí
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6