Tancar
23/02/2017
L’ICMAB–CSIC obre noves perspectives en el sector eòlic
L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), ubicat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona i amb el qual el Barcelona Synchrotron Park té un acord per facilitar a les empreses del parc l’accés als seus serveis científics i tècnics, ha completat la primera fase del desenvolupament d’un generador elèctric elaborat amb materials superconductors i dissenyat per a molins de vent de potència mitjana (2 MW). Aquesta innovació s’ha realitzat juntament amb Gamesa Innovation and Technology, una empresa espanyola líder del sector eòlic, i l’Institut de Ciència de Materials d’Aragó (ICMA-CSIC-UNIZAR).

Recordem que els materials superconductors tenen la propietat rellevant de transportar l’electricitat sense cap escalfament gràcies a l’absència de resistència elèctrica. Els físics coneixen aquest tipus de materials singulars des de fa temps, però el repte de la transferència tecnològica per utilitzar-los industrialment continua sent d’actualitat: aquest primer prototip de generador elèctric (veure foto), resultat de quatre anys de feina intensa per part dels tres socis, és una molt bona notícia.

Els avantatges d’aquest nou tipus de generador elèctric comparat amb els generadors convencionals són nombrosos: se simplifica l’estructura mecànica de la turbina i el sistema electrònic, així com l’assemblatge i el manteniment, es redueixen els riscos de pana, s’allarga la vida útil i, en un futur pròxim, l’evolució ràpida dels materials superconductors permetrà reduir el cost.

La futura implementació d’aquest tipus de generadors elèctrics dissenyats amb materials superconductors obre noves perspectives en el sector eòlic, amb molins de vent més eficients, robustos i millors de preu.

Enhorabona i bons vents!

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6