Tancar
09/02/2017
L'hepatitis C sota la mirada del sincrotró ALBA
En el darrer vídeo divulgatiu publicat últimament sobre l’ús del sincrotró ALBA, Ana Joaquina Pérez Berná, investigadora de la línia MISTRAL, ens explica com els rajos X produïts per l’accelerador d’electrons permeten entendre l’actuació dels fàrmacs en les cèl·lules hepàtiques infectades pel virus de l'hepatitis C.

La línia MISTRAL del sincrotró ALBA és un microscopi de rajos X que basant-se en el principi de la tomografia, dona una visió 3D de l’interior de les cèl·lules. Aquest dispositiu singular (només 4 sincrotrons al món ofereixen aquesta eina d’investigació) actua com un TAC però amb una diferència molt significativa: una resolució 1 milió de vegades superior a la dels aparells utilitzats als hospitals.

En col·laboració amb el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), Ana Joaquina i els seus col·legues van poder estudiar cèl·lules sanes, comparar-les amb cèl·lules infectades per l’hepatitis C i amb cèl·lules tractades amb tres fàrmacs diferents. Les observacions van mostrar, entre altres aspectes, com un dels tres medicaments havia revertit la situació en tan sols 7 dies, retornant la cèl·lula infectada a l’estat de cèl·lula natural.

Segon la investigadora, MISTRAL ofereix així un experiment pont entre la bioquímica clàssica i els experiments amb ratolins i pacients.

Aquest vídeo divulgatiu i d’altres es poden descobrir al canal Youtube del sincrotró ALBA.

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6