Tancar
15/10/2020
El Parc de l’Alba en un projecte de l’OMS
El Parc de l’Alba, la zona empresarial del qual anomenem Barcelona Synchrotron Park, participa en un projecte del Programa d’Avaluació d’Impacte en Salut i Medi Ambient del centre europeu de Medi Ambient i Salut de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que té com a objectiu analitzar el redesenvolupament d’emplaçaments contaminats.

El projecte enfoca el repte des de tres vessants:
  • Recull de casos pràctics i lliçons apreses. 
  • Revisió d’evidències dels efectes en medi ambient, salut i equitat en la conversió i remediació d’espais contaminats.
  • Anàlisi dels processos d’avaluació d’impacte (AAE, AIA, AIS, HHRA, HBM*) amb relació a la remediació i posterior reutilització d’espais contaminats.

L’objectiu del projecte és desenvolupar eines per tal que les administracions europees locals i regionals, que són qui suporten directament el repte i la problemàtica, gestionin aquests projectes de redesenvolupament de forma efectiva y segura, protegint la salut i el medi ambient.

En aquest projecte de l’OMS, el Parc de l’Alba aporta la seva experiència amb la restauració d’Àrids Catalunya, una antiga argilera de 4 ha que es troba dins el perímetre del Parc. Explotada fins als anys setanta i omplerta amb diferents tipus de residus, bàsicament restes de construcció, inclòs amiant, aquesta argilera transformada en abocador no controlat representava un problema per al medi ambient i la salut.
 
El 2010, l’argilera va ser restaurada i seguidament reurbanitzada. Actualment, el recinte està totalment restaurat i reforestat amb un mirador i nous camins senyalitzats per a un ús públic i, des del 2012, forma part oficialment del corredor verd del Parc de l’Alba.
 
En aquesta interessant experiència, el Parc de l’Alba ha empatitzat totalment amb els altres casos d’estudi analitzats d’arreu d’Europa, compartint els punts febles i els punts forts, i satisfet de poder contribuir a reforçar les eines perquè la reutilització d’espais contaminats es faci en condicions de seguretat i salut per a les persones i el medi ambient.
 
(AAE, Avaluació Ambiental Estratègica; AIA, Avaluació d’Impacte Ambiental; AIS, Avaluació d’Impacte en Salut; HHRA, Human Health Risk Assessment; HBM, Health Biomonitoring)
 

Més notícies

08/04/2021 L’ASTIP, un futur pol de recerca avançada al Barcelona Synchrotron Park 25/03/2021 4t aniversari de l’arribada de la seu de Stradivarius al Barcelona Synchrotron Park 05/03/2021 T-Systems, proveïdor tecnològic líder amb ubicació al Barcelona Synchrotron Park 18/02/2021 SENER participa en el 'rover' Perseverance que avui aterra a Mart 28/01/2021 Visita institucional de la Planta de Gas Renovable Elena del Parc de l'Alba 12/01/2021 2021: el sincrotró Alba inicia la seva mutació
1 2 3 4 5 6