Tancar
16/04/2020
Sincrotró Alba: la doble vida dels electrons
Fins ara, al sincrotró Alba, els electrons han exercit un únic paper: girar a la velocitat de la llum dins l’anell accelerador per produir així una llum molt especial, la llum de sincrotró. Aquesta llum recollida en 8 laboratoris diferents situats al voltant de l’accelerador (5 més d’aquí al 2023), és utilitzada pels investigadors per analitzar l’estructura íntima dels materials, a escala dels àtoms i de les molècules (recordem: a tall d’exemple, es requereixen 250.000 àtoms d’alumini, l’un darrera l’altre, per formar una fila índia de 1 mm de llargada). I això, des de fa 10 anys! (vegeu la nostra notícia del 2 d’abril passat).

A partir del 2022, en paral·lel, en una sala especial ubicada dins el mateix edifici que aixopluga el sincrotró, altres electrons no giraran per produir llum sinó que seran directament enviats sobre les mostres de material per produir altres tipus d’imatges que, interpretades pels científics, permetran també investigar els materials a escala atòmica. L’eina que fa servir els electrons d’aquesta manera es diu microscopi electrònic (la terminologia “microscopi d’electrons” hauria estat més adient...) i se n’instal·laran dos, dels millors que existeixen al món (és a dir, dels que disposen d’una mirada més penetrant, per dir-ho d’alguna manera).

Així doncs, a partir del 2022, els investigadors tindran a la seva disposició al sincrotró Alba dues eines complementàries per estudiar les propietats dels materials: la llum del mateix sincrotró i els electrons dels dos microscopis electrònics que estaran instal·lats al costat. En funció del tipus de problema científic o tecnològic per resoldre en un material en concret, es podrà utilitzar, en un mateix lloc, l’una o l’altra de les dues tècniques, fins i tot les dues. Aquesta concentració d’experteses serà un gran avantatge per a la comunitat científica d’aquí i d’arreu i farà del sincrotró Alba una infraestructura científica encara més remarcable.

Si es parla ara de l’arribada futura d’aquests dos microscopis electrònics, l’un destinat més específicament a la ciència dels materials i l’altre a la biologia, és perquè es va conèixer la setmana passada la confirmació dels fons FEDER de la Unió Europea que permetrà tancar el finançament del projecte (aporten el 50% del cost total d’uns 6 milions d’euros).

A la nota de premsa remesa pel sincrotró Alba, es troben més detalls sobre el projecte, les característiques més precises dels dos microscopis i el paper de tots els actors implicats que ho fan possible. Respecte a aquest darrer punt, a més del paper central del mateix sincrotró, esmentarem aquí els actors ubicats al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el nostre veí i soci: la mateixa UAB, l’ICN2 (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) i l’ICMAB (Institut de Ciència de Materials de Barcelona) del CSIC.

Enhorabona!
 

Més notícies

16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa 02/06/2021 El Parc de l’Alba a la publicació de l’OMS sobre reurbanització de sòls contaminats
1 2 3 4 5 6