Tancar
23/03/2020
L’ICN2 i el CReSA a l'avantguarda contra la COVID-19
Si es pot extreure una primera lliçó de l'epidèmia de COVID-19 a què ens enfrontem és que la recerca és crucial per proporcionar l'expertesa científica que els governs necessiten i les solucions per curar o prevenir la malaltia.

En aquest context, dos centres de recerca del campus de la UAB, el nostre veí i soci, estan a l'avantguarda d'aquest gran repte: l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA).

17 projectes de recerca han estat atorgats aquest mes per la Comissió Europea per mitjà d'una convocatòria especial orientada a centrar esforços en el diagnòstic i el tractament de la malaltia COVID-19 provocada pel coronavirus SARS-CoV-2, i un d’ells està liderat per l’ICN2. Aquest projecte, anomenat CONVAT, té com a objectiu diagnosticar la malaltia en 30 minuts directament a partir de la mostra del pacient.

CONVAT està dirigit i coordinat per Laura M. Lechuga, professora d'investigació del CSIC a l’ICN2. El dispositiu que es desenvoluparà es basa en biosensors òptics amb nanotecnologia; a més del diagnòstic de la COVID-19, també permetrà l'anàlisi de diferents tipus de coronavirus presents en animals reservori, com els ratpenats, per monitorar l'evolució que puguin presentar aquests virus i prevenir futurs brots en humans. Malgrat el projecte té una durada de dos anys, atès que es basa en coneixements previs, s'espera que els resultats s’obtinguin en menys d'un any.

Pel que fa al CReSA de l'Institut de Tecnologia i Recerca Agroalimentària (IRTA), la seva línia d'investigació sobre el coronavirus ha començat a treballar amb científics del National Laboratory of Galveston i de l’University of Texas Medical Center dels EUA per obtenir més informació sobre l'origen i l'evolució de la malaltia.

Pocs dies després del nou brot de coronavirus de Wuhan, diversos centres d'investigació de tot el món van identificar i publicar la seqüència del gen del virus. Amb aquesta informació, els investigadors del CReSA i els seus col·legues han identificat la proteïna diana i la seva regió específica que seria clau per treballar en una possible vacuna. El següent pas, després d’aquest estudi ja publicat, és verificar l'efectivitat d'aquestes molècules al laboratori per determinar si serien bones candidates per a una vacuna.

Enhorabona i sort!
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6