Tancar
12/09/2019
Alba, una eina per avançar en la producció d’energies renovables i la lluita contra la contaminació
Les perovskites són el material estrella per la pròxima generació de cel·les fotovoltaiques. Tanmateix, el seu ús encara es veu limitat per la inestabilitat que presenten en condicions ambientals. Un equip de recerca internacional, liderat per la KU Leuven a Bèlgica, ha aportat una solució a aquest problema amb un innovador mètode per estabilitzar aquest material. Les tècniques de llum de sincrotró de l’ALBA (línia de llum NCD-SWEET) i de l’ESRF (l’European Synchrotron Radiation Facility) a Grenoble (França) han estat claus per aquest estudi publicat al juliol a la prestigiosa revista científica Science.

Un altre article publicat recentment fa referència a la problemàtica dels sensors de contaminació. La creixent emissió de compostos orgànics volàtils (VOC, per la seva abreviatura en anglès) i el seu impacte en la qualitat de l’aire i de l’aigua s’ha convertit en una important preocupació. Investigadors de l’institut IMDEA Nanociencia de Madrid han desenvolupat un polímer de coordinació per a la detecció química del VOC acetonitril, un dissolvent orgànic usat principalment a la indústria, amb una senzilla lectura electrònica i òptica. Les anàlisis s’han fet gràcies a les tècniques de llum de sincrotró de la línia de llum XALOC de l’ALBA i també del sincrotró de Berkeley als Estats Units.

Aquests treballs de recerca són dos exemples recents, entre d’altres, de l’aportació del sincrotró Alba a problemes claus de societat. Però una altra manera de col·laborar en la marxa de la societat és contribuir a la seva economia. En aquest sentit, Alba treballa també amb el món empresarial per ajudar-lo a trobar solucions als seus reptes tecnològics. Per això, Alba organitza regularment visites per promoure l’ús industrial del sincrotró. A tall d’exemple, la realitzada el mes de juliol passat, en què una delegació de socis de la Societat Espanyola de Químics Cosmètics (SEQC) va descobrir les instal·lacions del Sincrotró ALBA i les aplicacions i possibilitats que ofereix la llum de sincrotró al sector cosmètic (estudis estructurals de la pell, estudis de penetració d'un compost a la pell, caracteritzacions estructurals de productes cosmètics finals...).
 

Més notícies

16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa 02/06/2021 El Parc de l’Alba a la publicació de l’OMS sobre reurbanització de sòls contaminats
1 2 3 4 5 6