Tancar
27/07/2018
L’ICMAB i l’ICN2 “posen les piles” a les bateries
El repte de fer créixer la part d’electricitat verda en el mix energètic passa per la ciència dels materials: disposar de cèl·lules fotovoltaiques amb més rendiment i d’aerogeneradors més eficients per millorar la producció o comptar amb bateries més potents per un emmagatzematge superior són alguns dels desafiaments que requereixen de la física i la química per idear i desenvolupar els nous materials esperats.

En aquest sentit, ens arriben des del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el nostre soci, dos exemples de resultats prospectius i prometedors en matèria de bateries provinents de dos dels centres de recerca més punters en ciència de materials: l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

A l’ICMAB, per primera vegada, s’ha pogut extreure calci electroquímicament d’un òxid metàl·lic de manera parcialment reversible. Els investigadors afirmen que aquest descobriment constitueix un gran avenç cap al desenvolupament de bateries recarregables de calci, una alternativa més econòmica i de més densitat energètica que les bateries actuals usuals de liti. Aquest estudi publicat a la revista Dalton Transactions s’ha realitzat amb la col·laboració de Toyota Motor Europa que comparteix la patent corresponent.

A l’ICN2, investigadors que exploren fronteres conceptuals en matèria d’emmagatzematge d’electricitat han desenvolupat el que consideren una primera passa i una prova de concepte de l’aplicació possible d’elèctrodes nanofluids electroactius en bateries de flux. Aquest treball sortirà publicat a Electrochimica Acta el mes d’agost.

ICMAB: http://icmab.es/new-boost-to-future-calcium-batteries
ICN2: https://icn2.cat/en/novel-energy-oriented-materials-group?publications
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6