Tancar
13/07/2018
I si els pinyols d’oliva filtressin l’aire?!
El Programa de Generació d'Idees que organitza el PRUAB, el parc de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que el Barcelona Synchrotron Park patrocina, és un programa que recull reptes tecnològics per presentar-los a la comunitat científica per tal d'intentar que aquesta aporti solucions per mitjà d’un concurs de generació d’idees.
 
El 8è programa ha estat llançat a iniciativa del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per tal d’aportar propostes dins l’àmbit de l’economia circular. La setmana passada se’n van lliurar els premis.

El primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d'incubació a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, ha estat per al projecte Greene3D. Laura López Mir, doctora en física de materials per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) en el campus de la UAB, i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals també de la UAB (ICTA), han proposat el desenvolupament de nous materials sostenibles destinats a la impressió 3D a partir d’una barreja de bioplàstics i del residu orgànic que representa el pinyol d’oliva, un recurs molt abundant i accessible a l’estat espanyol. Entre les potencials aplicacions del material imprès en 3D, les dues emprenedores esmenten, entre d’altres, filtres d'aire o peces industrials lleugeres amb propietats d'aïllament acústic i tèrmic.

El segon premi del Programa, que consta de 1.500 euros i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka, se l’ha endut Cerclab, impulsat per Marta Santamaría, investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya i Gerardo Ezequiel i Erica Volpini, socis fundadors de Semilla. Es tracta d’un laboratori 4.0 que té l'objectiu d'aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor. Des d’una perspectiva d’innovació social i col·laborativa, Cerclab inclou un espai físic de recuperació i transformació de plàstic reciclat dels residus d’envasos.
A més a més, també projecta una plataforma web d’innovació oberta on s’impartiran cursos d’innovació social i tecnològica i es fomentarà la col·laboració i sinergies entre usuaris promocionant la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitats o en risc d’exclusió.
 
Enhorabona!
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6