Tancar
15/03/2018
ALBA renova la seva línia!
El sincrotró ALBA té actualment 8 línies de llum en funcionament: 8 línies vol dir 8 maneres potencials de produir llum sincrotró i 8 maneres de fer-la servir als 8 laboratoris diferents situats al voltant de l’accelerador d’electrons amb l’objectiu de determinar l’estructura íntima dels materials en funció de les característiques d’aquests i de la informació buscada.

Una d’aquestes 8 línies de llum es diu NCD, de Non Cristalline Diffraction. Com el nom ho indica, es tracta d’una línia que permet, gràcies als rajos X, obtenir informacions estructurals de materials que no tenen una organització cristal·lina (és a dir, una organització perfectament ordenada dels àtoms que els conformen), com poden ser les proteïnes o els polímers, per exemple.

De fet, la línia de llum NCD es diu ara NCD-SWEET i és la novetat anunciada aquesta setmana per ALBA: més enllà del canvi de nom, ALBA ha realitzat una important renovació d’aquesta línia dedicada a la dispersió de raigs X a angles baixos i alts (SAXS, WAXS) i ofereix ara als usuaris més possibilitats experimentals i dades de més qualitat.

Les millores inclouen un nou monocromador, un nou detector de fotons, una nova taula de mostres i una òptica del condicionament del feix de llum amb microfocus i opcions de GISAXS (dispersió a baix angle amb incidència rasant): aquesta nova tècnica s'obrirà ja als usuaris acadèmics en la convocatòria vinent per poder realitzar experiments a ALBA.
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6