Tancar
15/02/2018
L’ICMAB atrapa la llum solar amb nanomaterials superabsorbents
En el camp de les energies renovables, augmentar el rendiment de la producció d’electrons “fotovoltaics” és un repte important que passa per la concepció de materials capaços d’absorbir l’espectre més ampli possible de la radiació solar.
 
En aquesta línia, ens arriba una molt bona notícia des de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), soci del Barcelona Synchrotron Park: un grup d’investigadors d’aquest centre, liderat pel Dr. Agustín Mihi, ha creat materials que absorbeixen molt bé una àmplia banda de l’espectre solar, concretament entre 400 i 1.500 nm de longitud d’ona (llum visible i llum infraroja).
 
L’estratègia posada a punt, de baix cost i totalment escalable, es basa en la combinació d’una deposició d’un material semiconductor sobre un substrat ultraprim de metall de menys de 100 nm de gruix i la nanoestructuració posterior del semiconductor deposat per conferir-li propietats fotòniques. El resultat és un material superabsorbent que té múltiples aplicacions, especialment en el camp de l’energia fotovoltaica i la fotodetecció.
 
A més a més, els investigadors proporcionen a l’estudi publicat recentment a Advanced Materials, les pautes de disseny per poder sintetitzar altres tipus de materials seguint la mateixa estratègia, més enllà de l’or com a metall i el germani com a semiconductor utilitzats en aquest estudi.
 
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6