Tancar
11/01/2017
​El sincrotró ALBA, una eina al servei també del medi ambient
Medi ambient, salut, alimentació, patrimoni cultural... Usuaris del Sincrotró ALBA ubicat al Barcelona Synchrotron Park, procedents d'universitats i centres d'investigació, expliquen en petites càpsules de vídeo d’uns 4 minuts com han utilitzat la llum de sincrotró i quins beneficis els aporta per a les seves investigacions.

El quart d'aquests vídeos, penjat a internet just abans de Nadal, se centra en aspectes mediambientals. Jordi Llorca, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), explica com l'estudi, disseny i producció de nous catalitzadors pot tenir un impacte positiu en el medi ambient. En aquest cas, ell i el seu equip han utilitzat la línia de llum CIRCE del sincrotró ALBA, una línia de llum de polarització variable de raigs X tous per a experiments avançats de fotoemissió.

Amb CIRCE, aquests investigadors han pogut analitzar la superfície i els processos d’actuació de nanopartícules catalitzadores en condicions molt properes a les condicions reals d’utilització. Aquests coneixements permetran dissenyar nous catalitzadors, en particular en dues línies de recerca que interessen Jordi Llorca i el seu equip: catalitzadors per a la producció d’hidrogen, d’una banda, i per a l’oxidació del sutge emès pels motors dièsels, d’altra banda.

Per veure la sèrie completa d’aquests vídeos divulgatius, es pot visitar el canal de Youtube del sincrotró ALBA. Els vídeos s'han gravat en castellà i català, però els subtítols, canviables amb la funció Settings, estan disponibles en anglès, català i espanyol, i en moltes altres llengües amb l’opció Auto-translate.

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6