Tancar
08/07/2016
El sincrotró ALBA desvela l'interior de les cèl·lules infectades per l’Hepatitis C
Avui dia, viuen al món uns 150 milions de persones infectades pel virus de l'Hepatitis C, una malaltia que pot conduir a greus problemes hepàtics i que és actualment la primera causa de transplantament de fetge a tot el món.

Ara, investigadors del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC (CNB-CSIC) i del Sincrotró ALBA han aconseguit observar en tres dimensions l'interior de la cèl·lula infectada i han vist com el virus deforma profundament algunes de les seves estructures. L'estudi ha estat publicat recentment a la revista científica ACS Nano.

Però, a més a més, els autors han vist com alguns dels fàrmacs antivirals més comuns en el tractament de l'Hepatitis C (daclatasvir + sofosbuvir) són capaços de revertir aquestes alteracions estructurals.

Per aconseguir aquest mapa tridimensional, els investigadors han utilitzat la línia de llum MISTRAL del sincrotró ALBA amb una nova tècnica anomenada crio-tomografia de raigs X tous (cryo-SXT) que permet prendre imatges en 3D de les cèl·lules completes en el seu estat natural, és a dir, sense un tractament químic previ i sense tallar-les ni dessecar-les.

"Aquesta tècnica -que ara només està disponible a quatre llocs del món (el Sincrotró ALBA, el sincrotró alemany Bessy, l'anglès Diamond i el nord-americà ALS)- ens permet fer una tomografia de la cèl·lula (similar al TAC convencional però amb un milió de vegades més de resolució)", assegura Ana Joaquina Pérez-Berná, investigadora del Sincrotró ALBA i primera firmant de l'article.

Enhorabona!

Notícia basada en la nota de premsa publicada pel Sincrotró ALBA.
 

Més notícies

13/04/2023 Panattoni adquireix una parcel·la de 60.000 m2 per construir-hi un centre de dades 16/09/2021 L’entorn del Barcelona Synchrotron Park marca el ritme amb les bateries 06/09/2021 Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba 22/07/2021 IBM, el gegant blau de la computació al Barcelona Synchrotron Park 02/07/2021 SENER, enginyeria i tecnologia d'avantguarda al Barcelona Synchrotron Park 11/06/2021 Parc de l'Alba: primera injecció de biogàs procedent d'un abocador a la xarxa
1 2 3 4 5 6